hallo@trgr.nl

050 211 2548

Maatwerk website laten maken Groningen: De key tot online succes

9 oktober 2023
Door:

Kaj Haandrikman

Maatwerk website, uittekenen op tablet met verschillende kleuren
Snel naar:

Campagnes maken die raken, daar zijn we goed in en worden we blij van.

Websites met net dat beetje extra, daar gaan we voor.

Ga ook voor werk dat raakt.

20 oktober 2021

5 manieren om jouw website sneller te maken

Een website die gaat als de brandweer

In de digitale wereld van vandaag komt alles aan op snelheid. Volgens het almachtige Google haakt meer dan de helft van de internetgebruikers af als het laden van een pagina langer duurt dan 3 seconden. En dit heeft niet alleen consequenties voor het aantal conversies, een langzame website krijgt automatisch een lagere beoordeling in de zoekalgoritmen van Google. Kortom: Minder bezoekers én een lager conversiepercentage. Dat wil je natuurlijk niet. Om dit probleem zo goed mogelijk het hoofd te bieden geven we je 5 (simpele) tips om je website sneller te maken.

5 (simpele) tips om je website sneller te maken
PageSpeed Insights

Allereerst is het handig om te weten hoe jouw pagina op dit moment presteert. Dan weet je namelijk ook hoeveel vooruitgang deze tips je opleveren. Er zijn een aantal verschillende tools waarmee je dit kunt meten. Bij TRGR gebruiken we hiervoor met name Google PageSpeed Insights. Deze tool geeft inzicht in de prestaties op zowel mobiele als desktop apparaten en geeft tevens suggesties over hoe de pagina kan worden verbeterd. De resultaten worden uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100, waarbij een score van 90 of hoger goed is.

1. Optimaliseer je afbeeldingen

Onnodig grote afbeeldingen zijn één van de meest voorkomende redenen waardoor websites traag laden. Hoe groter de bestandsgrootte van de afbeelding, hoe langer het namelijk duurt om de pagina te laden.

Het is verstandig om eerst na te gaan op welke plek en in welk formaat een afbeelding wordt weergegeven. Een afbeelding die enkel als thumbnail van 150 pixels bij 150 pixels wordt gebruikt, hoeft natuurlijk niet in Full HD resolutie geüpload te worden. Je kunt Photoshop – of een ander fotobewerkingsprogramma – gebruiken om de afbeelding te schalen of uit te knippen naar het gewenste formaat.

Daarnaast kun je de afbeeldingen comprimeren zodat de bestandsgrootte kleiner wordt. TinyPNG is een tool die hier veel voor wordt gebruikt. Voor WordPress websites zijn er plugins beschikbaar die dit voor je doen. Bij TRGR maken we gebruik van de plugin Imagify. Deze plugin comprimeert afbeeldingen, zet ze om naar een geoptimaliseerd bestandsformaat en maakt het mogelijk om ze te ‘lazy loaden’. Dit betekent dat de afbeelding pas wordt opgehaald wanneer de gebruiker naar deze content is gescrold. Dit bevordert de laadtijd enorm.

2. Minify HTML, CSS en JavaScript

HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden worden gebruikt om een pagina op te maken of functionaliteit toe te voegen. Als je website verbetering nodig heeft, staat het minimaliseren van deze code hoogstwaarschijnlijk tussen de suggesties in het PageSpeed rapport.

Door onnodige code en comments te verwijderen, worden deze bestanden kleiner en gaat de snelheid van je website omhoog. Als je niet zelfverzekerd bent op het gebied van code, is het niet raadzaam om hier zelf in te gaan sleutelen. Bij TRGR gebruiken we de WordPress plugin WP Rocket. Deze plugin spoort overbodige code voor je op en verwijdert deze.

3. Schakel caching in

Als je wilt dat je website zo snel mogelijk laadt, is het verstandig om ‘browser caching’ in te schakelen. Caching zorgt ervoor dat de door de gebruiker opgehaalde bestanden in een bewaardoos, de cache, van de browser bewaard blijven. De volgende keer dat de gebruiker de pagina bezoekt, hoeven deze bestanden niet nogmaals gedownload te worden. Caching verlaagt dus niet alleen de laadtijd, maar ook de gebruikte bandbreedte voor zowel de gebruiker als de server.

Het is erg eenvoudig om caching te configureren. Eerder genoemde plugin WP Rocket kan hier uitstekend voor gebruikt worden. Hierin kun je zelfs onderscheid maken tussen de cache voor mobiele en desktop apparaten.

4. Plugins updaten

Als je een WordPress website hebt, is de kans groot dat je plugins gebruikt. Deze plugins voegen vaak waardevolle functionaliteiten toe aan jouw website. Het is belangrijk om de plugins up to date te houden. Plugins worden regelmatig verbeterd zodat ze bijdragen aan de veiligheid en snelheid van je website.

Na verloop van tijd worden plugins misschien minder relevant voor je website of gebruik je ze helemaal niet meer. In dit geval is het verstandig om ze te deactiveren of te verwijderen. Ongebruikte plugins kunnen namelijk een negatief effect hebben op de snelheid van je website. Het is een goed gebruik om regelmatig door je lijst met plugins te bladeren en de niet noodzakelijke plugins eruit te halen.

5. Beperk externe scripts

Veel websites gebruiken externe scripts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Tag Manager. Deze scripts versturen cookies zodra ze zijn geladen en hebben daarmee een negatief effect op de laadtijd van een pagina. Beperk dus het aantal externe scripts op jouw website zoveel mogelijk.

In sommige gevallen zijn bepaalde scripts onmisbaar. Voor de snelheid van jouw website is het het beste om deze scripts pas te laden zodra de cookies geaccepteerd worden. Op deze manier kun je de initiële laadtijd toch laag houden.

Door de laadtijd van jouw website laag te houden, zul je de gebruikerservaring enorm bevorderen. Je hoeft geen expert te zijn om de snelheid van je website te kunnen verbeteren. Met bovenstaande tips kan iedereen een goede PageSpeed score behalen. Heb je hier hulp bij nodig, of zoek je nog een bloedsnelle website? Kom dan eens langs om hierover te sparren!

TRGR blur medewerkers mock-up
Profielfoto van iemand zonder foto in 1x1 formaat
Jesper Veenma
Developer

Benieuwd wat trgr voor jou kan betekenen?

Heb je vragen of wil je weten wat TRGR voor jou kan betekenen? Schroom dan niet en neem snel contact op! Vul het formulier in en we reageren op werkdagen binnen 24 uur.

Laatste nieuws & artikelen

Maatwerk website laten maken Groningen: De key tot online succes

9 oktober 2023
Door:

Kaj Haandrikman

Maatwerk website, uittekenen op tablet met verschillende kleuren

Meet: Niels

13 juni 2023
Profielfoto van Niels