Wat is WooCommerce?
En waarvoor kunnen we het gebruiken. WooCommerce is een WordPress plugin, gemaakt om jouw website om te zetten tot een E-commerce platform, of makkelijker gezegd een online shop. WooCommerce is een open source plugin, dit betekent dat iedereen gratis toegang heeft tot de plugin en zelf uitbreidingen of aanpassingen kan maken.
Zodra je WooCommerce op je WordPress website hebt geïnstalleerd kun je direct aan de slag met het opzetten van je webshop. Mede dankzij de gemakkelijke installatiewizard staan de eerste functionaliteiten van je e-commerce site al binnen enkele minuten! Hierin vul je de gewenste adres- en contactgegevens in, geef je aan in welke je landen wilt verkopen en verzenden, en binnen welke voor sector jouw bedrijf valt.
De plugin maakt verschillende Post Types aan binnen het WordPress CMS van je site om het zo gemakkelijk mogelijk te houden. Je krijgt diverse overzichten met alle bestellingen, klanten, rapporten en je producten.
De voordelen van WooCommerce.
WooCommerce staat bekend om zijn gebruiksgemak en snelheid, en mogelijkheden om (gratis) uitbreidingen toe te voegen. Het is geschikt voor kleine tot middelgrote webshops. Heb je meer dan 200 producten of variaties, dan kun je beter voor een andere e-commerce oplossing kiezen. WooCommerce kan gebruikt worden voor verschillende doeleinde:
- Producten
- Abonnementen
- Diensten
- Downloadbare items
- Online webinars of cursussen
Gemakkelijk uitbreiden.
Verder kun je WooCommerce (bijna) eindeloos uitbreiden. Met diverse door WooCommerce geverifieerde plugins en extenties kun je gemakkelijk je e-commerce site personaliseren voor jouw en je gebruikers. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- WooCommerce Subscriptions
Laat klanten iedere maand (tegen betaling) producten ontvangen. - WooCommerce Memberships
Geef (betalende) klanten rechten tot betaalde artikelen, denk hierbij aan nieuws of kennis websites. - WooCommerce Bookings
Laat je klanten een afspraak inplannen voor een webinar of cursus.
Veilige betalingen.
Je wil dat je klanten veilig kunnen betalen op jouw platform. Gelukkig zijn hiervoor diverse beveiligde betalingsmogelijkheden. De ontwikkelaars van deze betalingsextensies zijn dagelijks bezig met het updaten en upgraden van hun betalingssystemen. Zo blijven ze er voor zorgen dat je klanten veilig kunnen betalen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Mollie
- Ayden
- Stripe
- Buckaroo
Deze bieden meerdere betaalopties aan onder één hoede. Denk hierbij aan iDeal, PayPal, creditcard of Klarna.
Je bent niet alleen.
Tot slot zijn er veel ontwikkelaars online te vinden die je kunnen helpen met opzetten of doorontwikkelen van je WooCommerce website. Mocht je zelf geen verstand hebben van websites en/of code, staat de support van WooCommerce altijd paraat om je te helpen met je problemen.
Benieuwd hoe we dit bij TRGR doen?
De nadelen van WooCommerce.
Ook al wordt WooCommerce gebruikt door meer dan 4,5 miljoen e-commerce sites, zijn er ook tekortkomingen met WooCommerce.
Alleen voor WordPress.
Wil je migreren van het WordPress CMS naar een ander CMS zoals Drupal, dan kun je je WooCommerce installatie niet opnieuw gebruiken. De plugin is ook zo ingericht dat het op een WooCommerce (SQL) database werkt. Mocht je dus willen migreren naar een ander CMS, zal dit volledig opnieuw (om)gebouwd moeten worden.
Niet alles is gratis.
WooCommerce zelf is een gratis plugin. Echter zijn de meeste extenties betaald. In de meeste gevallen moet je hiervoor een jaarlijks abonnement afsluiten om de extenties van (veiligheid)updates te kunnen voorzien.
Verder kosten de externe betaalmethodes vaak ook geld. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook per transactie. Zo brengt bijvoorbeeld Mollie (op het moment van schrijven) € 0,25 in rekening per iDeal transactie.
Misschien kan deze subsidie meehelpen om te besparen op de kosten.
WooCommerce als uitbreiding van je "gewone" website.
Mocht je al een WordPress website voor je bedrijf hebben, maar je wilt graag binnentreden in de e-commerce wereld, dan kun je hierop natuurlijk gewoon de WooCommerce plugin installeren. Echter gaat dit wel gepaard met een aantal extra bestanden en database regels die, wanneer niet juist geconfigureerd, je website aanzienlijk langzamer kunnen maken.
WooCommerce is een lichtgewicht e-commerce plugin, maar neemt nog wel een hoop ruimte in Javascript en CSS bestanden in. Zorg er daarom altijd voor dat de webontwikkelaar je website goed inricht.
Kom je ergens niet uit of heb je vragen?
Laat ons dan vooral weten, wij helpen graag! Neem contact op met Arjen (arjen@trgr.nl) of bel +31 (0) 50 211 24 98. Hij vertelt je er graag meer over!